Tu ai etichetat vreodata pe cineva ca fiind arogant? Te-ai lovit vreodata de grandomania cuiva? In plan personal sau profesional?

Daca da, uite cate ceva despre asta….

Ei bine afla ca acest tip de comportament trebuie privit fix de dos! Grandoarea ascunde in fapt o imagine de sine plina de indoieli, de rusine si de autodesconsiderare. Oamenii aroganti care cer prea mult de la ei insisi, cred ca trebuie sa aiba succese mai mari decat se asteapta lumea de la ei, pentru a se simti multumiti cat de cat.

Uneori sapand mai adanc sau poate mai in spate in timp, gasim o asa numita „amprentare” cel mai adesea provenind din copilaria timpurie. Alteori gasim experiente din adolescenta traite in anturaj. Oricum in adultii din prezent se regasesc parintii, profesorii si anturajele (colegi, prieteni) care au contribuit decisiv la formarea si dezvoltarea lor ca si adulti.

Cu toate astea, suntem adulti, iar ca adulti suntem datori sa ne recunoastem minusurile, sa le gestionam, si sa le depasim. Vorba aceea, ce nu te doboara te face mai puternic! Ca si oameni maturi trebuie sa ne asumam ca pana la urma, suntem fix rezultatul alegerilor noastre, si ca oricand putem alege altceva. Putem alege sa fim rezultatul alegerilor noastre, fara sa permitem celor din jur sa ne defineasca ca si personalitate.

Nu te grabi sa-i etichetezi pe cei din jurul tau ca si aroganti sau grandomani…sau…tu sti mai bine! Ci mai degraba invata sa „privesti’ in spatele acestui tip de comportament, si intreaba-te…oare care este golul pe care il „acopera” el?!

Iti propun un exercitiu: Priveste-te pe tine sau pe cei din jurul tau ( e alegerea ta) si gandeste-te care sunt lucrurile cu care ies ei/ sau tu in evidenta?! ( banii, functia, gesturile sau poate aspectul fizic?!) . Apoi intreba-te: Care este lucrul care lipseste in acest moment din viata lor/sau a mea?

Ei bine, in majoritatea cazurilor vei observa ca fix lucrurile cu care epatam sunt chiar lucrurile care ne lipsesc …

Asa ca fi mai indulgent cu cei din jur…asa cum prin aroganta ascundem poate o stima de sine scazuta, asa agresivitatea este o manifestare a fricii….si lista poate continua.

Mai departe te las pe tine sa descoperi!

Daca intelegi, nu vei mai judeca! Daca intelegi, nu te mai mai speria! Daca descoperi…vei evolua!

 

 

Numai bine!

Delia Theodorescu

Life&Buisness Coach