Sunt convins ca multi o sa ma contraziceti, invocand tot felul de motive externe propriei persoane care sunt de vina pentru faptul ca nu poti obtine un anume lucru sau realiza un anumit plan.

Din fericire, lucrurile sunt putin diferite decat simpla providenta. Oamenii au tendinta de a-si imagina tot felul de lucruri frumoase dar, din pacate, marea parte nu depune nici un fel de efort pentru atingerea lor, nu face absolut nimic pentru a-si schimba viata. Singurul de vina este creierul nostru care ne impiedica sa facem acest lucru.

Cum ne blocam singuri in atingerea potentialului ca sa fim fericiti?

De fiecare data cand incercam sa evoluam, sa fim mai buni, vine creierul care se blocheaza. Este foarte important sa intelegem cum il putem educa in asa fel incat sa lucreze pentru noi ci nu impotriva noastra. Creierul va lucra impotriva noastra in urmatoarele situatii:

  1. Este foarte critic tu cu tine. Obiectivitatea este intotdeauna bine-venita, dar critica excesiva dauneaza grav.
  2. Nu iti amana proiectele si planurile. Aceste amanari vor fi percepute ca o lipsa de siguranta, ca o frica si creierul va incepe sa opuna rezistenta.
  3. Nu cauta motive sa nu faci ceea ce ai de facut intr-un anumit moment. Nu cauta scuze. Cand ai de facut un lucru, fa-l cat de bine si de repede poti si vei avea un sentiment de eliberare si satisfactie. In acest fel, creierul tau va prinde din ce in ce mai multa incredere in tine.
  4. Rezistenta interna: Este acea voce interioara care te avertizeaza sa fi atent, sa ai grija, sa nu te grabesti si sa incerci sa faci compromisuri. Este aceeasi voce care iti spune ca nu poti, ca nu vei reusi, ca daca faci lucrul respectiv vei pierde respectul oamenilor si tot asa. Un creier care opune rezistenta va face totul pentru a te impiedica sa iti atingi potentialul.
  5. Cu cat ai o frica mai mare de a te apuca de un nou proiect, cu atat mai important este acel proiect pentru dezvoltarea ta personala. Cel mai bun argument este acela ca daca acel proiect nu ar fi foarte import pentru tine, creierul tau nu ti-ar opune atata rezistenta.

Cu toate acestea, exista metode prin care sa nu ii permiti creierului sa te impiedice sa mergi inainte si sa avansezi.

  1. Unul din cele mai importante lucruri este sa nu incerci sa fi perfect in toate. Acest lucru este practic imposibil.
  2. Afle obiectivele cu adevarat importante pentru tine, incat iti genereaza frica. Acum este momentul sa iei deciziile bune indiferent de rezitenta creierului.
  3. Fa-ti un plan de actiune cat mai clar si tine-te de el. Abordeaza-l pe rand si tine-te de fiecare etapa in parte.
  4. Cel mai important este sa perseverezi chiar daca, poate, din prima nu iti iese. Ai incredere ca vei reusi si asa se va intampla.

 

Toate cele bune!

Costin Theodorescu