Viata infloreste prin comunicare, si comunicarea insasi se afla in centrul tuturor experientelor umane.

Stim in ziua de azi faptul ca noi comunicam verbal cat si non-verbal. Cu toate acestea suntem prea putin constienti de puterea comunicarii, de felul in care cuvintele si tot ceea ce transmitem si mai ales cum anume transmitem poate modela si schimba totul in jurul nostru.

Cuvintele ca si para-mesajele ( ceea ce trasmitem non-verbal) ne ofera o putere infinta care ationeaza in mod direct asupra noastra, asupa celorlalti, asupra societatii.

Comunicarea vindeca, comunicarea raneste. Felul in care noi comunicam are un impact direct asupra a tot ceea ce ne inconjoara, la orice nivel, pe orice plan! Astazi comunicarea non-verbala a inceput sa fie un subiect sensibil, mai ales cand s-a descoperit si s-a confirmat faptul ca  „doar 7% din ceea ce comunicam reiese din cuvintele pe care le utilizam, iar restul de 93% e dat de tonalitatea vocii si de limbajul corporal”  (Cinetica si contextul: eseuri despre comunicarea  prin limbajul corpului). In acelasi studiu, Ray Birdwhistell adauga si ca ” 38% dintr-o comunicare eficienta reiese din tonalitatea vociii ( ton, viteza, calitate, volum etc) In timp ce restul de 55% din comunicare implica anumiti factori fiziologici.” Este vorba de comunicarea prin postura, prin gesturi, expresie faciala, si respiratie. Aceste descoperiri ne explica de ce majoritatea oamenilor da crezare comunicarii non-verbale in detrimentul celei verbale. De cele mai multe ori comunicarea non-verbala functioneaza inconstient – adica in afara atentiei noastre constiente-. Persoana care vorbeste nu este constienta de semnalele pe care le transmite in mod inconstient. Sub-constientul observa insa adesea aceste semnale ale comunicarii inconstiente si reactioneaza! Descoperiera lui 7%, 38% si 55% ne explica de ce foarte multi oameni cred intotdeuna in CUM comunica o persoana, si nu in CE spune efectiv. De cate ori nu ai observat oare ca  privirea, vocea, expresia faciala si gesturile cuiva spun si arata in mod congruent daca acea persoana spune sau nu un adevar, sau daca este sigura sau nu pe ceea ce spune/afirma sau sutine. In domeniul relatiilor si al comunicarii, mesajele trebuie sa fie transmise in mod congruent, adica ceea ce spunem (auditiv) si ce exprimam prin intremediul emotiilor(kinestezic) trebuie sa fie in acod cu ce vad altii la noi (vizual).

Gesturile si tonul vocii spun cat o carte intreaga, in timp ce cuvintele spun doar cat gasesti in cateva pagini.

Asdar, sper ca am reusit sa iti captez atentia asupra importantei comunicarii non-verbale. Sunt convinsa ca in acest moment ai inteles deja cum anume expertii in comunicare non-verbala au reusit sa conduca eficient oamenii la orice nivel, si sunt fara doar si poate cei mai de success manageri, vanzatori, negociatori etc. Poti numi chiar tu domeniul!

Stapanind comunicarea non-verbala vei reusi cu sigurana sa obtii excelenta in ceea ce faci sau in domeniul in care activezi.

Cu toate acestea, simt nevoia sa subliniez si faptul ca excelenta in domeniul comunicarii non-verbale este amorala. Felul in care ea este folosita o poate face fie morala, fie imorala. Cu toate acestea, scopul dezvoltarii personale este evolutia in spre mai bine. Iar aceasta evolutie se face atat la nivel de individ cat si la nivel de societate si chiar la nivel de specie. Suntem toti un sistem, si suntem  si parte din acest sistem ( la nivel individual) iar evolutia ne priveste pe toti in egala masura. Deci sunt convinsa ca putem actiona intr-un mod ecologic, folosind toate aceste instrumente puternice intr-o maniera benefica, atat pentru binele personal cat si pentru binele comun!  Atat pentru evolutia noastra prezenta cat si pentru cea viitoare. Asa cum iti spuneam, evolutia societatii si a individului sunt conectate irevocabil! Te invit sa nu ratezi asadar cursurile noastre si work-shopurile dedicate comunicarii non-verbale, si sa te abonezi la newsletter-ul nostru pentru a obtine si pentru valorifica si alte informatii importante in acest doemniu. Life&Buisness Coach CDT-Comunicare