Bine te-am gasit!

Am ales azi sa intru intr-un subiect un pic mai sensibil si anume „Paradigma clinica: Pestera lui Platon”, deoarece este esentiala pentru tot ceea ce inseamna Life&Buisness Coaching dar si Coaching pentru Leadership. Desi notiuni relativ noi in Romania, acestea castiga teren prin rezultatele lor remarcabile in numeroase organizatii, dar si in plan individual.

Dupa cum bine sti, orice schimbare exterioara vine din interior! Pe absolut orice plan! Iar pentru a beneficia de aceste transformari remarcabile, trebuie sa iti asumi calatoria ta interioara, sa te folosesti de resursele tale si sa accepti imposibilul. Dupa ce l-ai acceptat, este relativ usor sa il transformi in „posibil”.

Coach-ul devine astfel un ghid al tau in acesta calatorie remarcabila, care te poate conduce catre cele mai mari schimbari din viata ta, deoarece cunostiintele lui tin atat de cultura organizationala, dar si de psihicul uman. Exact cum spuneam incepem schimbarea dinspre interior inspre exterior.

Deci…tu ce crezi….mintea ta subconstienta dar si cea constienta iti sunt acum prieteni sau dusmani?

Si iata ca am ajuns si la notiunea de paradigma clinica care este o modalitate specifica de analiza a fenomeneor umane! Metaforic vorbind este o lupta prin care putem explora teatrul interior al oamenilor.

Astfel multe dintre gandurile, evenimentele si memoriile noastre plutesc in zona fluida dintre realitate si fantezie; ele pot fi blocate si ascunse dincolo de constiinta noastra imediata. In coaching se pune deci intrebare cum putem aduce la suprafata aceste fatete ale functionarii umane.

Paradigma clinica este deci o cale dar si o metoda folosita cu succes de coachi din intreaga lume, prin care acestia reusesc sa treaca dincolo de pragul aparentelor ( ceea ce prezinta sau afiseaza uneori clientii) si scot in final la lumina lucruri ascunse, cu alte cuvinde problema din spatele problemei, sau problema reala, cauza disfunctionalitatii prezente. Folosind corect paradigma clinica putem intelege mai bine aspectele irationale, uneori tenebroase ale personalitatii noastre.

Daca folosesc paradigma clinica ca un cadru menit sa promoveze intelegerea si schmbarea, oamenii devin constienti de o intreaga lume ascunsa, care coexista subtil impreuna cu lumea realitatii si rationalitatii.Din acest punct de vedere putem vorbi deci de o lume a fanteziei,visurilor si reveriilor, toate fiind forte care creeaza o alta realitate. Se pune intrebare in acest punct la ce visam deci…si cat timp suntem astfel plecati? ( starea de transa usoara -progresie sau regresie)

Si astfel am ajuns si la celebra Pestera a lui Platon despre care voiam sa va vorbesc.

Acum 24 de secole Platon vorbea despre acesta zona fluida dintre realitate si fantezie in parabola captivilor inlantuiti in pestera. Aceasta poveste (Inclusa de Platon in Republica) este una dintre cele mai frumoase alegorii ale istoriei filozofiei, ilustrand distinctia dintre realitate si fantezie.

Platon compara oamenii cu niste insi inlantuiti intr-o pestera in asa fel incat nici macar nu isi pot intoarce capul sa priveasca in jurul lor. Ei nu stiu nimic despre ce se petrece in lumea din afara pesterii lor si tot ce vad este doar peretele din fata. In spatele lor se afla cativa papusari care proiecteaza pe perete umbrele papusilor. Captivii vad umbrele si le dau propriile lor interpretari fiindca nu pot vedea nici papusile si nici papusarii

Cum spune Platon umbrele sunt deci tot ceea ce inteleg captivii din realitate – adica niste aparitii neclare si bidimensioanle. dara daca ar reusi sa se elibereze, sa scape de lanturi,daca ar avea curaj, daca s-ar intoarce si s-ar indrepta catre focul din pestera ar vedea ca si papusile si persoanele care le manuiesc sunt reale si solide, desi pana in acel moment ei nu au vazut in viata lor decat umbre. Iar daca ar parasi pestera, pasind in lumea cu totul noua si interesanta de afara, ar incepe sa perceapa si culori si forme. Acei oameni ar vedea literalmente lumina si ar inteleg totul.

Cu toate astea, a se obsreva si faptul ca daca cei care au scapat si au vazut lumina s-ar intoarce in pestera ca sa le povesteasca si altora, ar constata ca este greu sa explice ce au vazut. Nimeni nu i-ar intelege, nimeni nu i-ar crede. Cum ar putea captivii sa perceapa lumea de dincolo de umbrele pe care le vad? Cum ar putea intelege o alta realitate?!

Prizonierii inlantuiti din pestera lui Platin simbolizeaza conditia umana. Dealtfel realitatea este ca si in ziua de azi multi dintre noi suntem la fel de ignoranti in privinta comportamentului uman si la fel ca si acei captivii din pestera, ne simtim bine in ignoranta noastra fiindca nu am vazut niciodata altceva.

Pe unii dintre noi nu ne multumeste insa o astfel de stare si vrem sa patrundem dincolo de tenebre. Vrem sa scapam de lanturi, sa intoarcem capul, sa privim in jur…..sa parasim pestera! In primul moment insa distinctia dintre realitate si iluzie poate fi infricosatoare si tocmai deaceea sunt oameni care perefera sa isi pastreze lanturile si sa ramana ignoranti ( metafora zonei de confort, a clientilor rezistenti al schimbare). Cei mai multi dintre noi insa imediat ce descoperim realitatea alegem explorarea vietii si a lumii in cele mai stralucitoare culori ale ei.

Cu totii posedam un bogat teatru interior, in care personajele principale si experientele care ne influenteaza dezvoltarea personalitatii ocupa un loc central. Intelegera, adica calatoria prin acel teatru interior poate oferi calea spre schimbare!

In contextul formarii liderilor, daca vrem sa ii ajutam pe oameni sa schimbe modul lor de actiune si comportamentele, este nevoie sa parasim pestera lui Platon si sa iesim la lumina. Iar acest lucru se intampla atunci cand aplicam paradigma clinica. In situatii de coaching clientii trebuie sa inteleaga ca ceea ce putea fi un comportament normal la varsta de 12 ani sa zicem,  risca sa devina de-a dreptul distructiv la 40.

Pentru un coach paradigma clinica ajuta la indentificarea acelui rol intrepersonal pe care si-l asuma clientii constient… sau nu. Ofera o metoda de investigare pentru identificarea autoevaluarilor si asteptarilor distructive si a perceptiilor de sine depasite.Acesta lupta clinica permite coach-ilor sa inteleaga mecanismele specifice grupului>>tipare defensive.

Mai multe despre aceasta metoda vei gasi in cartea ” The Hedgehog Effect” sau in „Mindfull leadership coaching” scrise destul de bine zic de Manfred Kets De Vries. Cu singuranta chiar daca esti coach, chiar daca esti client, acesta metafora a pesterii lui Platon te ajuta sa intelegi ideea de teatru interior, si cat de periculos este sa ramai captiv acolo, si cum numai un coach te poate ghida in acesta aventura a iesirii catre lumina.

Pentru orice intrebari va astept cu drag sa imi scrieti.

 

Toate cele bune,

Delia Theodorescu