Sunt convinsa ca de-a lungul timpului te-ai confruntat cu momente de rascruce, adica acele momente cand trebuie sa iei o decizie radicala.

Insa deciziile radicale sunt cele care ne scot brusc din zona noastra de confort, iar calibrarea dupa o astfel schimbare majora este destul de grea pentru majoritatea. Regasim in ziua de azi si teoria conform careia nu ne putem dezvolta decat iesind in afara zonei noastre de confort, depasindu-ne limitele si infruntandu-ne fricile. Insa de la teorie la fapte drumul este lung si anevoios..dar nu si imposibil.

Deaceea daca va aflati in pragul unei decizii, eu  va propun sa folositi 4 intrebari ce deriva din logica carteziana. Prin urmare, daca raspunzi la aceste intrebari, cu siguranta nelamurirea ta deja si-a gasit un raspuns!

Cu alte cuvine, teoria logicii carteziene afirma ca daca un rezultat ( sau o teorie) isi pastreaza valabilitatea dupa ce trece prin cele 4 intrebari, acel rezultat ( scop) poate fi atins.

Atentie insa cand facei acest exercitiu, concentreaza-te pe gandurile tale intrerioare. Daca ai un sentiment interior negativ, sau un gand care opune rezistenta. Daca se intampla asa, cel mai probabil va trebuie sa modifici rezultatul ( obiectivul) pana veti ajunge la ganduri-sentimente pozitive in legatura cu ceea ce ti-ai propus.

Urmatoarele 4 intrebari ofera o modalitate eficienta pentru a descoperi daca scopul/dorinta/ ta corespunde nevoilor reale, si daca se armonizeaza eficient cu toate celelate aspecte ale vietii tale.

Deci, daca vorbim de formularea corecta obiectic avem, teoria logicii carteziene sau non-inversul problemei in oglinda. Chiar daca suna un pic dificil, este vorba doar de cateva intrebari cu ajutorul carora iti vei putea raspunde singur daca esti sau pregatit pentru o anumita actiune, si daca aceea actiune este potrivita pentru tine.

  1. Ce se va intampla daca obtineti acel rezultat?
  2. Ce nu se va intampla daca il obtineti?
  3. Ce se va intampla daca nu il obtineti?
  4. Ce nu se va intampla daca nu il obtineti?

Acest model extins suna cam asa:

Teorema: (AB)Ce se va intampla daca faci asta?

Teorema reciproca:(-AB) : Ce nu se va intampla daca nu faci asta?

Invers:(AB) Ce se va intmpla daca nu faci asta?

Non-inversul imaginii in oglinda ( -A-B): ce nu se va intampla daca nu faci asta?

Deci, non-inversul imaginii in oglinda ( in contextul unei probleme) include toate lucrurile pe care problema nu le include. De ce este acest lucru important? Deoarece atunci cand aplicam problemei non-inversul imaginii in oglinda PROBLEMA NU MAI ESTE VALABILA. Cu alte cuvinte ceea ce definea problema dispare.

Ca sa intelegeti totusi mai bine utilitatea logicii carteziene, putem folosi o alta analogie, si anume haideti sa ne gandim la prepararea unui jeleu. Daca folosim o matrita in care turnam un jeleu, obtinem o forma de jeleu. Daca insa matrita are o gaura, jeleul se va scurge si va disparea din matrita in cauza. In acest caz..matrita dispare si devine inutila. La fel si problema noastra.

In tiparul non-inversul imaginii in oglinda “ toate celelalte lucruri” inghit teorema, iar daca teorema devine inutila pentru persoana in cauza, ea va disparea ca si problema.

Daca v-a interesat articolul si doriti sa aprofundam subiectul si cu cateva exercitii practice, nu ezitati sa ma contactati! Mergem mai departe si cu alte intrebari ajutatoare, precum si cu exercitii pentru formularea unui rezultat corespunzator.

Nu uitati, nu exista intrebari fara raspuns si nici probleme fara solutii!

 

Numai bine,

Delia Theodorescu