”Trebuie să reţii că tot ceea ce se întâmplă înăuntrul tău este mult mai important decât ceea ce se întâmplă în exterior.”John C. Maxwell

Ei bine, una din problemele multor oameni, este ca nu reusesc sa se “ adapteze, sa se integreze, sa se inteleaga” cu colectivul de la locul de munca “ Nu exista padure fara uscaturi..” concluzioneaza unii, sau “ Colegii mei sunt intr-un anume fel…” spun altii resemnati, iar finalitatea unei astfel de mentalitati este intodeauna dezastruasa! Deci ar trebui sa cunoastem cateva tehnici de comunicare eficiente.

Sunt convinsa ca sti la ce ma refer! Ai fost vreodata in situatia asta? E ceva ce te nemultumeste la birou, exista o persoana cu care efectiv nu reusesti sa te intelegi? Daca da, atunci trebuie sa fi citesti in continuare, pentru ca nu cred ca vrei sa iti petreci atata timp intr-o atmosfera ostila! Invata tehnici de comunicare eficienta in mediul buisness!

Deci…

Finalitatea unei astfel de situatii/mentalitati este faptul ca dezvoltam si ne inducem noi insine sentimentul de incompetenta, ne pierdem motivarea, stresul face ravagii in corpul si in mintea noastra…si totul devine asemeni unui domino: lipsa de rezultate duce la pierderea increderii de sine pe toate planurile, la lipsa motivarii, la frica, care duce mai departe la demisie…si din pacate povestea nu se termina aici…

Continuam sa ne tinem cat putem de tare de bagajul de emotii negative acumulate, pe care le luam cu noi si la urmatorul job, unde… surpriza: Iar ni se pare un chin sa mergem la munca, iar au toti ceva cu noi, iar am “ avut ghinion” , iar nu dam randament, asa ca decidem sa plecam si de aici, mai adaugam ceva la bagajul de emotii negative, si cu acest nou bagaj, marit iarasi, schimbam din nou jobul. Si iarasi si iarasi, si de fiecare data cu bagajul marit, din ce in ce mai mult! Si pana la urma sfarsim prin a concluziona “ peste tot e asa” asa ca in acest punct descoperim si Resemnarea

Sti ca multi asocieaza resemnarea cu un fel de eliberare? Si mai tragic de atat…Aleg in mod deliberat ca 5 din cele 7 zile ale saptamanii sa le traiasca in stres, in tensiune, fara rezultate, inghitind in sec zi dupa zi, spunandu-si ca tot ce conteaza la final e salariul?!

Sti ce este de fapt resemnarea? Lipsa stimei de sine si a increderii, cedare, frustrare, renuntarea la noi insine si la valorile noastre in detrimentul unor idei daunatoare si false, cum ar fi , spre exemplu, ideea ca noi nu suntem suficienti de inteligenti si de puternici, si nu putem face fata provocarilor, ca nu vom reusi niciodata.E un fel de mecanism de aparare, izvorat din mintea noastra care incearca asa cum stie ea “ sa intre in autoconservare”. Creierul nostru e sufocat de atatea idei si emotii negative, intelege si simte ca stresul “ ne omoara “ putin cate putin in fiecare zi, asa ca alege sa iti spuna “STOP, mai bine nu mai spera, nu mai astepta….ca sa nu suferi iar!”

Resemnarea nu poate fi eliberare, asa cum mintea noastra nu se poate conduce viata! Deaceea cunoasterea de tehnici de comunicare este esentiala.

Daca cumva manifesti emotii si ganduri negative sau stres inseamna ca tu i-ai permis creierului tau acest lucru!! Stiu ca suna ciudat, dar una din proprietetiile creierului nostru este ca el nu are un buton de ON/OFF.

“Creierul uman este asemenea unui mecanism la care nu exista butonul de oprit. Daca nu ii dam ceva de facut, merge in gol, la nesfarsit, pana se plictiseste…daca nu are ceva de facut, creierul vostru va incepe in cele din urma, sa faca ceva, fara sa ii peste ce. Voua poate ca va pasa, dar lui nu-i pasa…” (B.G. BODENHAMER)

 Deci, nu te lasa coplesit de situatii, de emotii negative, de stres…schimba-ti perspectiva, porunceste creierului tau sa se opreasca si arata-i tu care sa fie directia! Ordona-i sa manifeste incredere, relaxare, calm…Spune-i sa nu te mai subestimeze, sa nu te mai saboteze! Intr-adevar poate pare usor de zis si greu de facut, insa exista tehnici si metode de dezvoltare personala si valorificare a resurselor interioare, pe care nu am cum sa le detaliez aici ( poate doar intr-o carte, la cat de amplu e subiectul) insa te asigur ca vointa are puterea de a darama munti!!

Deci atunci cand constati ca nu reusesti sa te integrezi, ca nu reusesti sa te intelegi cu cei din jur, ca stresul te “consuma” in fiecare zi putin cate putin, sau chiar daca esti subjugat unor concepte si idei, ia in considerare si posibilitatea ca acest lucru nu este conform realitatii! Este doar conform realitatii tale personale , creeate si intretinute de tine insuti, si exact asa cum ai creeat-o, exact la fel o poti modifica in favoarea ta!

Ce ar fi sa-i dai “ mintii” tale o lectie? Sa-i arati cine este seful?

Numai bine!

Delia Theodorescu

Life and Buisness coach